tirsdag den 5. juni 2007

Den lille Hornblæser

Den lille Hornblæser af H. P. Holst.

Den lille Hornblæser er et længere digt om en knægt fra Nyboder på 13 år, der som hornblæser drager i krig mod tyskerne. Fyldt med ungdommeligt vovemod drager han af sted mod Slesvig, han bliver regimentets kæledække, han bliver såret, taget til fange af tyskerne, stikker af, genfinder sit regiment og bliver præsenteret for kongen, der kan lide knægten og giver ham bøger og uddannelse da han vender hjem til sin moder.

Digtet udkom første gang i 1849 og har været udgivet adskillige gange siden. Digtet er inspireret af de slesvigske krige (1848-50), hvor H. P. Holst selv deltog. Digtet er stærkt nationalistisk og hylder de danske soldaters indsats mod tyskerne og ikke mindst de unge "spillemænd", der fulgte de danske tropper. Der er beskrivelser af de efterladtes sorg, de ligdækkede slagmarker, lidelser og død og kugler, der fløjter soldaterne om ørerne, men på trods af dette er soldaterlivet alligevel beskrevet temmelig rosenrødt. Soldaternes begejstring og entusiasme før og under sammenstødene med tyskerne minder nærmest om en flok drenge, der skal til fodboldkamp, men virkeligheden har formentlig været betydelig mere barsk.

Den lille Hornblæser er et velskrevet digt med en tydelig og sammenhængende historie. Men patriotismen skinner stærkt igennem, så hvis man ikke er så meget for patriotiske tekster bør man nok se sig om efter noget andet.

Ingen kommentarer: