søndag den 2. september 2007

Penge er ikke alt - men alligevel...

Edward Clausen: Penge er ikke alt - men alligevel... 2. udgave, Branner og Korch, København 1957.

Som titlen antyder handler det om penge. Eller mangel på samme. Kort sagt, det er en bog om privatøkonomi, om hvordan man får den til at hænge sammen, og om hvorfor nogle mennesker ikke kan få den til at hænge sammen. Og ja, det lyder umiddelbart frygtelig kedeligt... men bogen er faktisk til tider ret munter læsning. Munter er måske ikke lige det rette ord, for der er ikke noget muntert ved ikke at kunne få økonomien til at hænge sammen, men som allerede forsiden antyder, forsøger forfatteren at angribe et kedeligt, men seriøst, emne ud fra en humoristisk indgangsvinkel, og det slipper han faktisk ret godt fra. En række illustrationer af Bo Bojesen liver også op på emnet og sætter tingene på spidsen, og illustrationerne rammer plet både i forhold til bogens indhold og tone.

På nogle punkter bærer bogen selvfølgelig præg af at være skrevet i 50'erne, f.eks. er de nævnte årslønninger i størrelsesorden 10-50.000 kr. - i dag svarer de samme tal til månedslønninger. Men Edward Clausens grundprincipper er stadig gode nok. Det er grundlæggende et spørgsmål om at sætte tæring efter næring, og at holde de faste udgifter på et niveau, der står i et fornuftigt forhold til indtægten. Det er en gammel og gennemtærsket frase, som vi alle har hørt til hudløshed, og det anerkender Edward Clausen da også. Derfor nævner han heller ikke frasen ret meget, men ikke desto mindre er princippet i frasen et af grundelementerne i bogen. Til gengæld er Clausens hovedpointe, at økonomiske problemer basalt set bunder i mentalitet, ikke i økonomien eller indkomsten i sig selv. Det er kort sagtet spørgsmål om mentalitet i forhold til penge og forbrug, når manden, der tjener 18.000 kr. har en god økonomi, hvor tingene hænger sammen uden at der mangler noget, mens manden, der tjener 50.000 kr. ikke kan få privatøkonomien til at løbe rundt, og derfor lider af søvnløse nætter og mavesår.

Emnet er fortærsket, men den let humoristiske indgangsvinkel gør faktisk bogen læseværdig, om ikke for andet, så for underholdningsværdien i sig selv.

"Ved at dyppe hænderne i vandet, inden man tager sæben, kan man antagelig spare 6 kroner på 40 år". Edward Clausen.

Ingen kommentarer: