mandag den 20. august 2007

The Children of Húrin af J.R.R. Tolkien

J. R. R. Tolkien: The Children of Húrin. HarperCollins, 2007.
ISBN 9780007246229.


Dette er formentlig det sidste værk af J.R.R. Tolkien, der bliver udgivet. Og lad os bare slå det fast med det samme: Bogen er ikke på niveau med Hobitten og Ringenes Herre, men det havde jeg nu heller ikke ventet.

Bogen bygger på en række af Tolkiens efterladte manuskrifter, som hans søn har arbejdet igennem. Han har valgt at holde sig så stringent til manuskrifterne som muligt, uden selv at bidrage kreativt, og det taget i betragtning er det faktisk lykkedes nogenlunde fornuftigt at gøre historien sammenhængende, selvom der er passager, hvor den gamle Tolkien nok ville have puttet lidt mere kød på inden han lod det udgive.

Historien foregår i det samme univers som Hobitten og Ringenes Herre, i den første tidsalder nogle tusinde år før de andre historier. Der er dog ikke de morsomme og livsglade småindslag, der med mellemrum lyser lidt op i Hobitten og Ringenes Herre. Historien er gennemgående dyster, og slutningen er heller ikke lykkelig.

Bogen er hverken blandt de bedste eller de ringeste, jeg har læst, men lægger sig et eller andet sted i midten.

fredag den 10. august 2007

Nyt novellemagasin - Forfattermorgana

Foreningen Forfatterhaab.dk barsler med et nyt novellemagasin, der får navnet Forfattermorgana. Det bliver et magasin, hvor håbefulde forfatterspirer får mulighed for at få udgivet deres kreationer i form af noveller, kortprosa og digte. Illustratorer får ligeledes mulighed for at vise, hvad de kan, ved at illustrere magasinets tekster. Det er kun foreningens medlemmer, der kan bidrage til magasinet. Det bliver interessant at se, hvad der kommer ud af det, og her på bloggen kommer der formentlig også en omtale af magasinet, når det udkommer.

Første nummer forventes at udkomme engang i september/oktober. Hvis du vil være sikker på at få første nummer skal du tegne abonement inden 15. august. Abonement kan tegnes online her. Til start vil magasinet få et omfang på 48 sider og udkomme 2 gange om året. Det er planen på sigt at øge udgivelsesfrekvensen til 4 gange årligt.

Opdatering 19/8:

Da der endnu ikke er tilstrækkeligt mange abonnenter er udgivelsen af Forfattermorgana udskudt en måned til oktober/november, det samme gælder fristen for at sikre sig første nummer. Det kan således bestilles frem til 15. september, så du kan stadig nå at støtte dette initiativ og give spirende forfattere en chance.