tirsdag den 25. november 2008

Kontrafaktisk skrivekonkurrence

Fyldepennen har udskrevet en kontrafaktisk skrivekonkurrence. Jeg kan ikke rigtigt lure, om der er en egentlig præmie til vinderen, men Gyldendal har lovet at kigge på vindernovellen, og det kan jo være noget værd i sig selv.

Bidraget skal være en novelle på 2500-5000 ord, historien skal være kontrafaktisk og foregå i nutiden. Fristen for indsendelse er 16. januar 2009, og det er et krav, at du også skal pointgive og bedømme de andre bidrag, hvis man vil deltage.

Læs alle reglerne her (husk også linket til Fyldepennens generelle konkurrenceregler).

God skrivelyst.

fredag den 14. november 2008

Det var en mørk og stormfuld nat...

Gyldendal har udskrevet en konkurrence om den bedste spændingsserie rettet mod børn i alderen 8-12 år. Det er i mine øjne en konkurrence, der absolut er værd at se nærmere på.

Du skal skrive første bind i serien, en kort beskrivelse af seriens koncept og persongalleri samt synopsis på bind to og tre, alternativt skrive to fulde bind. Omfanget pr. bind skal være på højst 100 sider af 2000 enheder.

Til den heldige vinder er der 100.000 gode danske kroner plus det gængse forfatterhonorar på 15%, med standardforskud og det hele. Derudover er der 10.000 kroner i konkurrencebonus, ud over det normale forskud, hvis din bog/serie bliver udgivet uden at vinde konkurrencen.

Som ekstra bonus bliver de bedste konkurrencebidrag gennemlæst af Nordisk Film med henblik på eventuel filmatisering eller tv-produktion.

Fristen for indsendelse af manuskript er d. 1. september 2009, så der er god tid til at få gjort noget ved det. Hvis du går i gang snart, vel at mærke...

Læs nu alt det med småt, så du ikke får diskvalificeret dig selv på grund af nogle tekniske detaljer. Her finder du reglerne: Konkurrenceregler.

God skrivelyst

søndag den 12. oktober 2008

Reklamepause

Reklamepause:

De der små, irriterende programsekvenser, der af og til afbryder strømmen af reklamer på de kommercielle tv-kanaler.

Novellekonkurrence - Begyndelse

Forlaget Valeta har udskrevet en novellekonkurrence med temaet "begyndelse". Temaet er velvalgt, da forlaget ser ud til at være nystartet. Forlaget har i hvert fald ikke udgivet noget som helst endnu.

Ud over temaet er alt andet frit.

Der er 1.000 kroner på højkant til de 3 bedste noveller, og såfremt der er tilstrækkeligt med gode noveller vil de bedste blive udsendt i en novelleantologi i 2009. Forlaget forbeholder sig retten til at udgive de indsendte noveller i både trykt og elektronisk form. Det fremgår ikke, om der gives almindeligt vederlag/honorar for de noveller, der bliver udgivet. Så forvent det ikke, men vær glad, hvis det skulle vise sig at være tilfældet.

Omfanget må være op til 10.000 anslag, skrifttypen Times, 12 pkt., med 1½ linjeafstand, og novellen må ikke tidligere have været udgivet, hverken trykt eller elektronisk. Novellen skal indsendes som vedhæftet fil i en e-mail. Det ønskede filformat fremgår ikke, men MS Word (.doc) er som regel et godt bud.

Fristen for indsendelse er 1. februar 2009.

Læs mere om novellekonkurrencen her, og husk som altid at læse "det med småt."

Novellekonkurrencen fundet via http://www.ildsjaelen.dk/.

God skrivelyst

onsdag den 1. oktober 2008

Hjælp, mine penge er værdiløse!

I dag oprandt så dagen, hvor 25-øren ikke mere er gangbar mønt i det danske handelsliv. Nu har jeg i årevis spinket og sparet og lagt 25-øre på 25-øre, så jeg i dag har over en tier. Og så er alle disse herlige penge pludselig ikke noget værd. Ak ja, sådan kan det jo gå. Så må jeg vel hellere slå et smut ned i banken og få vekslet formuen til gangbar mønt, mens jeg vemodigt funderer over, om vores sidste øremønt, 50-øren, også snart uddør...

tirsdag den 23. september 2008

Skriv om sorg

Kræftens Bekæmpelse har udskrevet en essaykonkurrence om sorg for børn i 8. - 10. klasse.

Skriv et essay på højst 1 A4-side om sorg. Om at miste en forælder, en ven, forældres skilsmisse, eller hvad du end har oplevet.

Der udloddes en bærbar computer fra Dell til de tre bedste bidrag, der ligeledes udgives i UNG bladet.

Fristen for indsendelse er søndag d. 5. oktober 2008. Læs mere her: http://www.cancer.dk/omsorg/ (konkurrenceopslaget finder du via det øverste link i menuen til højre).

God skrivelyst.

lørdag den 13. september 2008

Terry Pratchett: Making Money

Fuskeren og postdirektøren Moist von Lipwig arver en hund, der har arvet 51% af aktierne i Ankh-Morporks Royal Mint, og overtager således i praksis ledelsen af banken. Han indfører papirpenge, bliver beskyldt for at have stjålet bankens guldreserver, og resten af aktieholderne ville elske at slå ham – og hinanden – ihjel. Det hele serveret med Pratchetts underfundige humor, som går igen i hele hans Discworld-serie. Har du endnu ikke læst denne serie, så er det bare med at komme i gang. Making Money - og Discworld-serien som helhed - kan varmt anbefales.

Terry Pratchett: Making Money
Corgi Books 2008
ISBN 978-0-55215-490-1

fredag den 12. september 2008

Skræmmende absurd

Er du til absurd læsning kan jeg varmt anbefale Tina Møllers serie af blogindlæg om hendes karriere som arbejdsløs. Det er en beskrivelse af hendes oplevelser i arbejdsløshedssystemet og nogle af de tåbeligheder, man som arbejdsløs bliver udsat for. Det skræmmende er, at det ikke er fiktion. Serien illustrerer en af de væsentlige forskelle på fiktionens og virkelighedens verden: I fiktionens verden stilles der krav om, at tingene skal hænge sammen og give mening. Dette krav stilles ikke til virkeligheden og tilsyneladende heller ikke til arbejdsløshedssystemet.

Læs med, og deltag i debatten hos Tina, her, på din egen blog, på andres blogs, i aviserne, i radioen, på TV eller hvor du ellers har lyst til at ytre dig. En saglig, offentlig debat er et af de få midler, der står til rådighed, hvis vi vil have nogle af tåbelighederne skiftet ud med lidt almindelig sund fornuft.

God læse- og skrivelyst.

onsdag den 10. september 2008

at google

Så skulle det (næsten) være sikkert og vist - begrebet "at google" anderkendes af Dansk Sprognævn, og det optages formentlig i den næste udgave af retskrivningsordbogen, der er sat til at udkomme i 2011. Det bliver dermed det første og foreløbigt eneste varemærkeudsagnsord på dansk. Men hvem ved, måske får Microsoft med tiden en så altomfattende dominans på computermarkedet, at begrebet "at google" får følgeskab af "at microsofte" (=at bruge en computer).

mandag den 8. september 2008

Mangelfuld

Mangelfuld:
Når noget er fyldt med noget, der ikke er der.


tirsdag den 2. september 2008

Lige under overfladen 3

Så er der et nyt bind på vej i Science Fiction Cirklens serie af novelleantologier, "Lige under overfladen". Første bind, "Lige under overfladen - en SF antologi" udkom i august 2007, "I overfladen - lige under overfladen 2" er netop udkommet i august i år, og næste bind forventes at udkomme i 2009, hvis der ellers bliver indsendt tilstrækkeligt mange egnede SF-noveller.

Deadline for indsendelse er mandag d. 2. marts 2009, så du har et halvt år til at få stablet novellen på benene. Den øvre grænse er på (ca) 10.000 ord og novellen skal være science fiction, men ellers er der rimeligt frit slag. Hvis novellen har "en form for budskab" kan det dog tælle op.

Der gives ikke honorar for novellerne, novellerne må ikke have været udgivet før og du må ikke udgive din novelle på anden vis før det er afgjort, hvorvidt din novelle kommer med i antologien (hvis den bliver optaget, må den ikke udgives andet sted før antologien er udgivet). Der ud over beholder du selv din ophavsret til novellen.

Du kan indsende op til 3 noveller til bedømmelse, men du kan højst få den ene med i antologien. Du skal ligeledes medsende en kort beskrivelse af dig selv - 1-200 ord - der kan danne grundlag for en kort præsentation af dig i antologien, ifald du får en novelle optaget.

Læs mere om antologien her, og husk som altid at læse det med småt.

God skrivelyst

fredag den 29. august 2008

IT-årbogen 2008

Computerworlds online-klumme efterspørger Nørgaard og Zangenberg indlæg til IT-årbogen 2008. 100 mennesker skal skrive et indlæg på højst 500 ord indenfor et af de otte emner: Innovation, kravspecifikation, design, infrastruktur, udvikling, organisation, cost-benefit og it & samfund. Årbogen vil blive udgivet som pdf (gratis) og i trykt form (til kostpris). Der gives øjensynligt ikke noget honorar for trykte tekster, det nævnes i hvert fald ikke, ligesom spørgsmålet om ophavsret heller ikke omtales. Fristen er, ifølge nyeste indlæg fra i dag, på to uger. Det får jeg til fredag d. 12. september.

Dette er vel egentlig ikke en skrivekonkurrence, men snarere en antologi, der er åben for indlæg.

Oplægget er præsenteret på i alt fire klummesider:

Hjælp os med at skrive om IT, verden og alting (præsentation)
Hjælp os med at skrive en bog (de 4 første emner)
IT-Årbogen 2008 - vil du så se at komme i gang?
(præsentation)
Her er de resterende emner
(de sidste 4 emner)

Læs som altid de fire sider grundigt

God skrivelyst

torsdag den 28. august 2008

Novellekonkurrence om Århus Havn

Århus Havn har udskrevet en novellekonkurrence i forbindelse med renoveringen af en banestrækning fra Århus Banegård til Århus Havn. Det eneste krav til novellens indhold er, at den skal relatere til Århus Havn. Længden er begrænset til 12.000 tegn, og fristen for indsendelse er d. 27. oktober 2008. Som det stort set altid er tilfældet, så må novellen ikke tidligere have været udgivet.

De tre bedste noveller premieres med hhv. 10.000 kr, 7.500 kr. og 5.000 kr. Vindernovellerne offentliggøres i en bog sammen med 7-9 andre noveller, og disse andre noveller honoreres med 1.500 kroner hver.

Århus Havn forbeholder sig retten til at udgive de udvalgte noveller i trykt og elektronisk form.

Læs mere om konkurrencen her, og husk som altid at læse det med småt.

God skrivelyst

onsdag den 9. juli 2008

The Clarity of Night Short Fiction Contest

Så er det tid til en ny kortprosakonkurrence på bloggen The Clarity of Night.

Titlen er Running Wind, og konceptet går ud på at skrive en tekst på højst 250 ord ud fra et billede. Genren er fri, og teksten skal være på engelsk.
Ved deltagelse giver du tilladelse til, at din tekst bliver offentliggjort på bloggen på ubestemt tid. Til gengæld stilles der en række gavekort til amazon på højkant.
Fristen er onsdag d. 16. juli kl. 11.00 p.m. (eastern time, US).
De mere specifikke regler finder du her. Læs dem som altid grundigt.
Nu har jeg deltaget de to sidste gange, så nu må vi se, om jeg ikke kan finde på et eller andet at skrive denne gang også. Det sværeste bliver nok at finde tiden, da jeg p.t. er lidt ophængt, men mon ikke det kan lade sig gøre at finde tiden til at sætte sølle 250 ord sammen? Kunsten er ikke at skrive flere...

God skrivelyst

fredag den 4. juli 2008

Mig og mit Danmark - socialrealistisk kortroman

Forlaget DarkLights har udskrevet en kortromankonkurrence. Det er mit indtryk, at kortromanen er en lidt overset størrelse. Det er derfor glædeligt at se, at Forlaget DarkLights tør tage kortromanen op, denne lidt udefinerbare størrelse, der befinder sig i grænselandet mellem novellen og romanen.

Temaet er "mig og mit Danmark" og genren er socialrealisme. Det er kun tilladt at deltage med ét manuskript. Manuskriptet skal have et omfang på mindst 50 og højst 150 A5-sider (enkelt linjeafstand, Times New Roman, 12 pkt.). Manuskriptet skal være forlaget i hænde senest d. 1. december 2008.

De tre bedste kortromaner udgives samlet i én bog. De tre vinderbidrag præmieres med en kontrakt på en romanudgivelse til førstepladsen, 1 gratis coaching til andenpladsen og 1 gratis korrekturlæsning til tredjepladsen. Så præmierne er altså ud over denne udgivelse hjælp til den næste udgivelse, hvilket er noget alle spirende forfattere kan bruge. Det fremgår ikke af opslaget, hvorvidt der betales vederlag for udgivelse af vinderbidragene.

Opslaget finder du på Forlaget DarkLights hjemmeside, klik på "Skribent-konkurrence" og klik videre på "Ny konkurrence - mig og mit Danmark". Læs som altid opslaget grundigt.

God skrivelyst

Den sorte bog

Forlaget DarkLights søger bidrag til en faglitterær serie med titlen "Den sorte bog". Det er vist ikke en egentlig konkurrence, mere en opfordring til at indsende et bogforslag, hvis du har lyst til at skrive en bog til serien. Bogen skal være en lille lommebog og fortælle om et et kendt begreb/menneske på en ny og underholdende måde, fra en ny vinkel. Emnet kan du vælge ret frit, det kan f.eks. være "Den sorte bog om sommerfugle". Det forventes at du kan skrive på underholdende vis, skabe din egen stil og stemning i bogen samt indhente oplysninger og dokumentere din research. Bogens omfang skal holde sig under 100 A5-sider.

Forlaget skal have et ideoplæg til din bog inden d. 31. juli 2008. Hvis forlaget finder dit ideoplæg interessant vil du blive kontaktet med henblik på en forlagsaftale. De nærmere betingelser og forhold omkring en eventuel udgivelse fremgår ikke umiddelbart af opslaget.

Opslaget finder du på Forlaget DarkLights hjemmeside - klik ind under "Skribent-konkurrence" og klik videre til "Den sorte bog". Læs som altid opslaget grundigt.

God skrivelyst.

Danskerne og deres Tidsmaskine

Knud Larn har genoptaget sin Science Fiction-konkurrence, SF-Prisen. Jeg havde egentlig det indtryk, at konkurrencen var død, da Knud Larn lagde sit fanzine i graven, men der tog jeg fejl. Den årlige konkurrence lever videre, og planen er at udgive vinderbidragene i en årlig udgivelse som en bog eller et hæfte.

Emnet for årets konkurrence er "Danskerne og deres Tidsmaskine".

Blandt det med småt skal du især være opmærksom på følgende:

  • Der betales ikke vederlag for trykte noveller, heller ikke for vindernovellerne. Du konkurrerer altså kun om æren, udgivelsen og praleretten.
  • Novellen må ikke have været publiseret tidligere, heller ikke på internettet.
  • Ved indsendelse af en novelle overdrager du automatisk førstetryksretten til Knud Larn, der forbeholder sig retten, men ikke pligten, til vederlagsfrit at udgive din novelle 1 gang.
  • Ligeledes forbeholder Knud Larn sig retten til vederlagsfrit at genoptrykke den publikation, hvori din novelle er blevet trykt, i det antal oplag, der måtte være relevant.
  • Hvis din novelle vinder konkurrencen, eller hvis Knud Larn ønsker at benytte sig af førstetryksretten, må novellen ikke offentliggøres andre steder i de første 6 måneder efter udgivelsesdatoen uden tilladelse.
  • Førstetryksretten bortfalder, såfremt den ikke er blevet benyttet inden udgangen af 2009.
Novellen skal være mellem 3.000 og 8.000 ord, og fristen for indsendelse er den 1. december 2008 kl. 12:00.

I konkurrencebetingelserne (tryk på "SF prisen 2008" i menuen til venstre) er der flere krav til konkurrencebidragenes indhold, format, indsendelsesvilkår med videre. Læs dem som altid grundigt.

God skrivelyst

mandag den 16. juni 2008

Lærebogsprisen

Forlaget Samfundslitteratur har sat 100.000 kroner på højkant i form af en lærebogspris, der gives til det bedste lærebogsprojekt.

Du skal lave et oplæg til en lærebog til de lange eller mellemlange videregående uddannelser inden for forlagets fagområder, dvs. indenfor humaniora, samfundsvidenskab og naturvidenskab.

Bogforslaget skal som minimum indeholde et eller to kapitler, i alt mindst 30 sider, en synopsis på 1-2 sider og en disposition over kapitlerne med en kommentar til hvert kapitel. Dertil en beskrivelse af målgruppen og bogens mulige anvendelse, forfatteren/forfatterne og en kort vurdering af tilsvarende lærebøger.

Fristen for indsendelse af bogforslaget er den 15. august 2008. Hvis du vinder skal det endelige manuskript afleveres inden 1. september 2009. Overholdelse af fristen for det endelige manuskript er en forudsætning for at få udbetalt hele prisen på 100.000 kroner.

Ud over præmien gives der honorar efter forlagets almindelige praksis.

Der er en del formalia, der skal overholdes i forbindelse med konkurrencen, så læs reglerne grundigt (følg linket "Sådan deltager du i konkurrencen" nederst på siden eller "FAQ" i menuen til venstre).

God skrivelyst

torsdag den 29. maj 2008

Romankonkurrence hos Hjemmet

Hjemmet i Danmark har sammen med Hemmets Journal i Sverige og Hjemmet i Norge udskrevet en nordisk romankonkurrence. Præmierne er ganske pæne, der er 175.000, 125.000 og 100.000 kroner til hhv. første-, anden- og tredjepladsen.

Temaet er frit, men der er dog et par krav til historien:
- Hovedpersonen skal være en kvinde.
- Det skal være en romantisk underholdningsroman med en spændende handling på både det indre og ydre plan.
- Historien skal selvfølgelig være dit eget originale værk og den må ikke have været udgivet tidligere.
- Historien skal være på 8-10 kapitler, der hver især ikke må være længere end 3000 ord.
- Historien skal opbygges så den egner sig som følgeton, der skal kunne udgives i alle tre ugeblade.
- Manuskriptet skal være på dansk, svensk eller norsk.

konkurrencesiden er der et link til et word-dokument med de specifikke konkurrenceregler, læs dem grundigt, især reglerne omkring indsendelse af manuskriptet, der er lidt omstendige, da manuskripterne skal være anonyme under bedømmelsen.

Indsendelsesfristen er 1. oktober 2008.

Hjemmet (og søsterbladene) forbeholder sig retten til option på alle indsendte historier i et halvt år efter indsendelsesfristens udløb, så du kan ikke sælge historien til andre i denne periode, heller ikke selvom du ikke vinder. Såfremt de benytter sig af optionen betales almindelig honorarpris. Så set fra den positive side, så er der stadig en chance for at sælge din historie selvom den ikke bliver en af de tre vindere.

De tre vinderbidrag vil formentlig blive trykt i alle tre ugeblade. De forbeholder sig i hvert fald retten til at gøre det.

God skrivelyst

søndag den 11. maj 2008

Lyv, så vandet driver

Da jeg var barn løj vi ikke. Ahem. Om igen. Da jeg var barn, fik vi at vide, at man ikke må lyve. Det var vist lidt tættere på sandheden. Men sådan er det åbenbart ikke mere. Nu er Dansklærerforeningen gået sammen med DRs B&U-afdeling om at kåre Danmarks bedste løgnhals. Hvem skulle nogensinde have troet, at folkeskolelærere i samarbejde med den hæderkronede Statsradiofoni kunne finde på at opfordre børn til at fortælle løgne? Skam jer! Og dog. Når man kigger nærmere på, hvad det drejer sig om, så drejer det sig ikke så meget om at lyve, men om at fortælle en god historie. Det drejer sig om at skrive skønlitteratur. For kunsten at skrive skønlitteratur er jo, når alt kommer til alt, kunsten at servere en plausibel, sammenhængende og velformuleret løgnehistorie.

Man kan deltage både som enkeltperson og som klasse. Konkurrencen er dog begrænset til børn i alderen 5-13 år eller skoleklasser fra børnehaveklasse til og med 6. klasse, så os, der ikke måtte lyve som børn, vi må stadig ikke. Øv!

Kravet til historien er, at det skal være en løgnehistorie, den skal være god og den må højst fylde 2 A4-sider. Løgnehistorien skal indsendes elektronisk og fristen for indsendelse er den 1. juni kl. 12.00.

Læs mere på Dansklærerforeningens hjemmeside og på DRs hjemmeside.

fredag den 18. april 2008

Charles Darwins samlede værker

Jeg hørte om denne samling af Darwins værker i går, kiggede lidt rundt på hjemmesiden og blev imponeret. Der er ikke bare meget, der er næsten alt fra hans hånd. Tilgængeligt i tekst, som billeder og som PDF-dokumenter. Alle udgaver af arternes oprindelse, herunder den danske oversættelse fra 1872, hans bøger, artikler, noter, tegninger, dagbøger, breve og meget mere. Og alt er tilgængeligt kvit og frit. Samlingen er enhver bibliofils drøm, men desværre også udenfor de flestes økonomiske rækkevidde, i hvert fald langt udenfor min ...

onsdag den 16. april 2008

Brugsforvirring # 1

Manualer og brugervejledninger er en hel litteraturgenre for sig. For det meste er der tale om dræbende kedelig læsning, men af og til dukker der et guldkorn op, der kan virke som et lyspunkt i den ellers så kedelige lekture. De fleste af os har nok hørt den klassiske advarsel om, at man ikke må tørre levende husdyr i mikroovnen, om den er sand eller ej ved jeg ikke. En anden klassiker er, at man skal huske at tage barnet ud af klapvognen inden man klapper klapvognen sammen. Den skulle være god nok. Er jeg den eneste, der sidder med en følelse af, at producenten anser mig for at være en idiot? Nå, jeg slår mig til tåls med, at den type advarsel er et resultat af det amerikanske retssystem, der af og til ryger med i de danske oversættelser. Oversatte manualer er i øvrigt et helt kapitel for sig – det er sket, at jeg har måttet slå op i den engelske manual for at finde ud af, hvad der skulle have stået i den (såkaldt) danske ...

Fra tid til anden vil jeg fremover under overskriften ”Brugsforvirring” præsentere nogle af disse små guldkorn i manualer, brugsvejledninger og lignende, som på den ene eller anden måde vækker moro, forundring, generel forvirring, undren eller bare er noget gedigent sludder. Jeg kan ikke sige noget om, hvor tit disse indlæg kommer, men jeg tør godt love, at de vil være uregelmæssige.

Nu til det, der satte mig i gang med hele denne smøre – Brugsforvirring # 1, der vakte lettere undren - plastikposen fra et sæt færdigsyede gardiner!



Plastikposen var forsynet med følgende advarsel:

”For at undgå kvælningsrisiko skal plastik-indpakningen fjernes fra denne artikel før ibrugtagning. Indpakningen skal smides væk eller holdes væk fra spædbørn og børn.”


Jeg spørger nu undrende: Hvordan tager man et sæt færdigsyede og pænt indpakkede gardiner i brug uden først at fjerne plastik-indpakningen? Det lykkedes ikke for mig, til sidst blev jeg simpelthen nødt til at give op og pille gardinerne ud af plastikposen, før jeg hængte dem op. Nu jeg tænker nærmere over det, så kunne jeg selvfølgelig bare have stukket gardinstangen igennem posen, men så havde gardinernes effekt til gengæld også været temmelig begrænset. Ideen var trods alt, at gardinerne skulle dække for hele vinduet. Desuden fyldte gardinerne posen så godt ud, at det var betydeligt vanskeliggjort selv for et lille barn at stikke hovedet i posen og dermed kvæle sig selv. Udpakning af gardinerne rettede dog hurtigt op på dette problem. Det frigav så meget plads i posen, at selv de voksne kan være med ...

søndag den 23. marts 2008

Eventyrkonkurrence

ABZebra udskrev sidste år en eventyrkonkurrence, men da de ikke kunne finde tilstrækkeligt med kvalificerede eventyr til deres antologi, som i øvrigt bliver den tredje i rækken, har de skudt fristen til den 20. december 2008 i håb om at få nye bidrag af høj kvalitet. Konkurrencen er åben for nye bidragydere, og de, der allerede har haft indsendt et bidrag men ikke er blevet optaget, opfordres til at prøve igen med nye eventyr eller en forbedret version af det indsendte bidrag.

Eventyret skal være et moderne eventyr på 1000-2000 ord. De antagne bidrag udgives i Danmark på dansk og engelsk samt i Kina på engelsk og mandarin.

Der gives forholdsmæssigt honorar af salget ud fra antallet af forfattere. Hvor er det dog rart at se. Et stort klap på skulderen til ABZebra herfra.

Der er en række specifikke krav til sideopsætning, skrifttype, tekstformatering m.v. og manuskriptet skal indsendes på print vedlagt CD eller diskette. De skriver dog ikke noget om hvilket filformat det elektroniske dokument på CDen/disketten skal have. Når der ikke nævnes andet er MS Word altid et godt bud, men om det er det rigtige ved jeg ikke. Jeg har lige sendt en e-mail til ABZebra og forhørt mig, jeg skal nok give en opdatering, når jeg har fået et svar.

Læs som altid reglerne grundigt igennem, du finder dem her.

God skrivelyst

Opdatering 24. marts:

Så fik jeg svar vedrørende det elektroniske format: Formatet skal være MS Word (.doc). Formatet er ligeledes blevet tilføjet på deres hjemmeside. Jeg havde ikke ventet at få svar på en helligdag, det er trods alt 2. påskedag, så hermed et stort skulderklap herfra for hurtig og venlig service fra ABZebra.

onsdag den 19. marts 2008

Farvel, Arthur.

Arthur C. Clarke afgik i går, d. 18. marts 2008, ved døden i sit hjem i Colombo, Sri Lanka, 90 år gammel. En god nekrolog er bl.a. at finde på Washington Post. Det er med vemod, at vi nu må sige farvel til denne store personlighed indenfor Science Fiction. Med mere end 100 bøger bag sig efterlader han os meget at læse og genlæse, og hans bøger vil vedblive med at fornøje Science Fiction-læsere mange år endnu. Ære være hans minde.

tirsdag den 18. marts 2008

3 nye gyserantologier

Forlaget H. Harksen Productions har 3 nye novelleantologier i støbeskeen (tak til Janus for tippet). Det drejer sig om to H. P. Lovecraft-inspirerede antologier (en på dansk og en på engelsk) samt en generel gyserantologi.

Novellerne til de to Lovecraft-antologier skal være inspireret af Lovecraft, Lovecraftiansk horror og/eller Cthulhu Mythos, men må selvfølgelig ikke være plagiat eller omskrivninger af Lovecrafts historier, ligesom fortællingerne ikke må have været udgivet tidligere. Det er planen, at den engelske Lovecraft-antologi skal indeholde originale noveller frem for oversættelser af noveller fra den danske antologi.

Gyserantologien optager gysernoveller i bredere forstand. Det primære krav er, at novellerne er skrevet for voksne, ikke for børn/unge.

Det generelle opslag af antologierne finder du her. Der er et mere specifikt regelsæt for den danske Lovecraft-antologi her. Der er ikke angivet specifikke regler for de to andre antologier ud over hvad der nævnes i opslaget, men jeg antager, at de specifikke retningslinier for den danske Lovecraft-antologi også gælder for de to andre antologier. Novellerne skal være på 4.000-13.000 ord og indsendes pr. email i Word-format. Der er ret strenge krav til opsætning og formatering af dokumentet, eller måske skulle jeg snarere sige strenge regler for formateringer, der ikke må bruges. Basalt set er det tilladt at bruge fed, kursiv og understreget tekst, mens al anden speciel formatering er bandlyst, herunder sidehoved, sidefod og overskrifter. Der er ligeledes krav til skrifttype og -størrelse samt følgetekst i dokumentet såvel som emailen. Hvis retningslinierne ikke bliver fulgt kommer din tekst ikke i betragtning, så læs de specifikke retningslinier grundigt - det er dumt at misse en udgivelse på grund af automatisk indrykning af afsnit, tvungne lige margener eller andre formateringer af teksten.

Fristen for indsendelse af bidrag til de tre antologier er endnu ikke fastlagt, men er foreløbigt sat til sommeren 2008.

Den eneste form for honorar, der loves for antagne noveller, er et frieksemplar af den antologi, som novellen er blevet optaget i. Såfremt der er tilstrækkeligt salg (og dermed penge) i antologierne kan et egentligt pengehonorar komme på tale, men forvent intet - så bliver du ikke skuffet.

Opdatering 2. juni 2008:

Fristerne er nu endeligt fastsat for de tre antologier:

English hplmythos collection: Frist 30. august 2008, udgives vinteren 2008.

Gyserantologi (p.t. uden titel): Frist 30. september 2008, udgives december 2008.

hplmythos.dk #2: Frist 30. december 2008, udgives sommeren 2009.

søndag den 16. marts 2008

Novellekonkurrence hos Cocio

Det er ved at være sidste udkald for denne konkurrence, men da jeg nu faldt over den vil jeg da lige nævne den alligevel: Cocio har udskrevet en novellekonkurrence under overskriften "Alle gode gange 3 - slutningen bestemmer du selv." Fristen er d. 19. marts, så det er på tide at få hamret lidt i tasterne, hvis du vil nå at være med. Præmierne er en "Cocio Wall Banger" (hvad det så end er for noget), en mængde Cocio Light eller Cocio merchandise.

Der er opstillet tre forskellige startscener, og opgaven lyder på at færdiggøre en af de tre historier på en sådan måde, at den gode samvittighed vinder til sidst. Omfangskravet lyder på max 2000 ord.

Du skal især være opmærksom på, at alle rettigheder til dit novelleforslag overgår til Cocio. Det betyder kort sagt, at Cocio kan anvende din novelle som de vil, uden nødvendigvis at spørge om lov eller give vederlag. Og det kan også betyde, at Cocio kan sætte grænser for din egen brug af novellen. Så du skal kun deltage, hvis du er villig til at vinke helt og aldeles farvel til din novelle og kan acceptere, at Cocio udnytter den i f.eks. reklameøjemed. Og jo, det her er en form for reklamestunt fra Cocios side.

Læs som altid reglerne grundigt. Man skal også registrere sig som bruger på siden for at deltage. Når du registrerer dig er der en længere "Terms of service" (på engelsk) som du skal godkende (og helst også læse igennem - øv!).

Hvis du i øvrigt falder over skrivekonkurrencer som jeg ikke har med her på bloggen, så er du velkommen til at give mig et praj, så de ikke først kommer på i sidste øjeblik ligesom denne.

mandag den 3. marts 2008

Clarity of Night - dommen er faldet

Så er dommen faldet i Clarity of Night "Whispers" Short Fiction Contest. Heller ikke denne gang nåede jeg op i vindernes fine selskab. Nå ja, så er der jo ikke andet for end at hoppe op på hesten ige og skrive lidt videre på nogle andre tekster. Herfra skal i hvert fald lyde et tillykke til vinderne (også selv om de ikke forstår dansk). Jeg kan kun opfordre til at kigge ind på Jasons blog og læs de mange gode indlæg. 73 indlæg blev det til denne gang. God fornøjelse.

Næste kortprosakonkurrence på Clarity of Night er foreløbig planlagt til juli måned.

tirsdag den 26. februar 2008

Clarity of Night Short Fiction Contest igen

Så er mit bidrag til konkurrencen kommet online, du kan læse det her. Teksten hører vist til i kategorien "sort humor", eller galgenhumor, om du vil...

Hvis du selv vil bidrage, så er det ved at være sidste udkald - konkurrencen slutter i morgen.

onsdag den 20. februar 2008

Clarity of Night Short Fiction Contest

Så har Jason Evans udskrevet en ny kortprosakonkurrence på The Clarity of Night, denne gang under overskriften "Whispers". Som i hans tidligere konkurrencer går øvelsen ud på at skrive et stykke kortprosa på maksimalt 250 ord med udgangspunkt i et billede. Denne gang er det et ensomt træ på en mark ... det kan jo blive til hvad som helst. Fristen for indsendelse er onsdag d. 27. februar kl. 11.00 p.m. US Eastern Time.

Regelsættet findes her: "Whispers" Short Fiction Contest

God skrivelyst!

søndag den 17. februar 2008

Fantastiks Novellekonkurrence 2008

Så dukkede der endnu en novellekonkurrence frem af internettets tåger, nemlig Fantastiks Novellekonkurrence 2008.

Reglerne er ret simple:

  • Novellen skal være i en af de fantastiske genrer
  • Længde max 6000 ord.
  • Skal indeholde mindst to af følgende ord: spor, hoved, eskortere, øve, mørk.
  • Fantastik forbeholder sig retten til at trykke indsendte noveller i Himmelskibet i 2008.
  • Novellen må ikke tidligere have været offentliggjort.
  • Novellen indsendes pr. mail i txt, rtf eller Word 2000 format.
  • Frist for indsendelse: 15. marts 2008.
  • Vinderen/vinderne annonceres på Fantasticon 2008.
Se den fulde annoncering og hele regelsættet på Fantastiks hjemmeside.

God skrivelyst.


"Skrivemaskines fordel er, at det er til at læse, hvad man skriver klokken tre om natten i en ordentlig brandert." Dan Turéll

lørdag den 2. februar 2008

Saxo.com og BoDs forfatterkonkurrence

Saxo.com og BoD (Book on Demand) har i fællesskab startet en forfatterkonkurrence hvor man kan vinde en bogudgivelse på BoD. Emnet og genren er fuldstændig fri, hvad enten du har lyst til at skrive en kogebog, en bog om fluefiskeriets mysterier, en hårdrejsende gyser eller en samling sentimentale digte, så er det alt sammen velkomment, alt kan deltage. Hvordan de så vil afgøre hvorvidt en bog om franske frimærker fra 1840-1860 er bedre end en kriminalroman eller en kogebog står lidt hen i det uvisse. Men jeg er da glad for, at det ikke er mig, der skal lave den vurdering (hvad smager bedst, lakridskonfekt eller frikadeller?).

Saxos beskrivelse er her, BoDs beskrivelse er her. Læs især BoDs beskrivelse, da de specifikke deltagerbetingelser er at finde her. Fristen for indsendelse er den 29. februar 2008. Du skal være myndig/over 18 år for at deltage, og du har selv ophavsretten til dit værk. Du skal acceptere, at din tekst kan blive offentliggjort på Saxo.com.

Der er et par af betingelserne, som jeg lige vil give lidt særlig opmærksomhed:

Teksten lægges op som et "BoD Fun" bogprojekt til 0 kroner, herunder skal du acceptere BoDs standardbetingelser for et sådant projekt. Da jeg ikke har læst disse standardbetingelser kan jeg ikke udtale mig om dem. Læs dem grundigt, hvis du deltager.

Så skal du sende en e-mail med emnet "Konkurrence" til BoD (adressen står i betingelserne) og fortælle, at din tekst deltager i konkurrencen, så du er sikker på at slippe for gebyret på 19 kroner mens konkurrencen løber (et BoD Fun-projekt til 0 kroner koster altså 19 kroner).

Når konkurrencen så er slut skal du selv annullere dit bogprojekt, med mindre du ønsker at lade bogprojektet fortsætte og er villig til at betale de krævede gebyrer. Der skulle blive udsendt en påmindelse fra BoD.

Vinderne af konkurrencen skal være indforstået med at få offentliggjort deres navn samt bopæl.

Navnet, fair nok, men bopæl? Hvorfor skal adressen offentliggøres? Eller er det kun byen? Det er ikke klart hvor mange oplysninger "bopæl" indebærer, så hvis du har adressebeskyttelse eller af anden grund ikke vil have din adresse offentliggjort vil det nok være en god ide at forhøre sig inden en eventuel deltagelse. Så er der den sidste betingelse:

At gå rettens vej er udelukket.

Forventer de, at en eller flere deltagere kan have grund til at gå rettens vej? Jeg har intet grundlag for at sige, at der er noget muggent ved konkurrencen, men en betingelse som "at gå rettens vej er udelukket" vil altid virke mistænkelig i mine øjne. En sådan betingelse får mig til at holde fingrene langt væk. Dette sagt med risiko for uretmæssigt at træde nogen over tæerne, i så fald bedes de undskylde (det skal for en god ordens skyld nævnes, at jeg kun har gode erfaringer med Saxo.com. BoD har jeg ingen kendskab til eller erfaring med).

Læs grundigt på alle betingelserne, også vilkårene for BoD Fun, inden du beslutter dig for eventuelt at deltage.

søndag den 27. januar 2008

Novelleantologi fra Science Fiction Cirklen

Science Fiction Cirklen har en ny novelleantologi på trapperne. Det er ikke en egentlig skrivekonkurrence, der er ingen præmier og ingen vinder. Det går i alt sin enkelthed ud på at lave en antologi bestående af de bedste noveller blandt de indsendte bidrag.

Som altid er der nogle praktiske ting, der skal overholdes:

  • Fristen er fredag d. 21. marts 2008.
  • Der gives ikke honorar for de noveller, der udgives i antologien.
  • Novellen skal være science fiction, men bort set fra det er ordet frit.
  • Novellen må ikke tidligere have været offentliggjort.
  • Novellen må ikke offentligøres på anden vis før antologien er udgivet eller der er givet afslag på optagelse i antologien.
  • Ophavsretten tilhører forfatteren.
  • Novellen skal indsendes i Word-format eller MS-Word-kompatibelt format, f.eks. .rtf.
Det fulde regelsæt vedrørende antologien finder du her (læs som altid det med småt).


"If we new what it was we were doing, it would not be called research, would it?" - Albert Einstein

onsdag den 9. januar 2008

Den danske sprog er en svær en

TDC Online har skrevet en sød lille artikel om "Årets dårligste phishing-forsøg," og jeg er tilbøjelig til at give dem ret, især hvad angår det rent sproglige. Phishing-mailen er oversat fra engelsk og er fyldt med så mange oversætterbøffer, at teksten går hen og bliver direkte komisk. Her er et lille uddrag af phishing-mailens tekst:

Vi i den senere tid nyde opsat på at anderledes computers nyde journaliseret i jeres Danmark Påstå Bank Online Hældning beretning, og mangfoldig password bankerot var indeværende i nærværelse af den logon.
"Danmark Påstå Bank" er phishernes forsøg på at oversætte deres "banks" navn, "Denmark State Bank". Det er imponerende, at man kan klemme så mange oversætterfejl ind på så lidt tekst - man fristes til at tro, at oversætteren har gjort sig umage med at indføre så mange fejl som overhovedet muligt. Resten af teksten er stort set lige så slem.

Teksten kan læses i sin fulde længde i TDC Onlines artikel - læs den og få dig et sprogligt grin.


"A writer is someone who can make a riddle out of an answer." - Karl Kraus

torsdag den 3. januar 2008

Krimikonkurrence fra Husets Forlag

Husets Forlag har udskrevet en romankonkurrence, der ganske simpelt går ud på at skrive det bedste manuskript til en krimi for børn og unge, så hvis der er en B&U-krimi, der ligger og roder rundt i dine tanker, så er det nu, du skal angribe tasteturet og skrive løs.

Førstepræmien er 15.000 kroner samt udgivelse med dertil hørende forfatterhonorar på 17%.

Krimiens omfang og indhold er op til dig selv, så der er ret frie rammer. Dog frabeder de sig lyrik, dramatik og ufo-litteratur. Er der virkelig nogen, der kan finde på at sende digte ind til en krimikonkurrence? Krimi-poesi? Det er ikke en genre som jeg er stødt på før.

Dommerpanelet består af professor i børnelitteratur Torben Weinreich, krimiforfatteren Sara Blædel og forlagsredaktør Robert Christensen.

Manuskriptet skal være Husets Forlag i hænde senest d. 1. juni 2008, og det skal afleveres/indsendes både i et print og på elektronisk form.

Som noget lidt usædvanligt har Husets Forlag oprettet et forfatterforum i forbindelse med konkurrencen, hvor man kan drøfte sine skriveoplevelser og -erfaringer. Ideen er god nok, men foreløbig er der nu ikke den store aktivitet at spore.

Nærlæs som altid det fulde regelsæt her.

God skrivelyst

"I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by." Douglas Adams

The Robert A. Heinlein Centennial Short Story Contest

Så kom vi ind i 2008. Må det blive et godt år for jer alle. Lad mig starte året med en lille novellekonkurrence på udensognsk: The Robert A. Heinlein Centennial Short Story Contest. Konkurrencen er udsendt i anledning af 100-året for science fiction-forfatteren Robert A. Heinleins fødselsdag.

Så vidt jeg kan se er konkurrencen åben for alle, så det er bare om at komme i gang. Det er dog en fordel, hvis du kender lidt til Robert A. Heinleins forfatterskab, da konkurrencen går ud på at skrive den bedste originale novelle, der reflekterer Heinleins ånd, ideer og filosofi.

Der er sat tre priser på højkant: $5000 til førstepladsen, $2000 til andenpladsen og $1000 til tredjepladsen, hvilket må siges at være ganske pæne præmier for en novellekonkurrence.

Her er nogle af hovedpunkterne i konkurrencebetingelserne:

  • Novellen skal være på engelsk.
  • Max 15.000 ord.
  • Novellens univers og personer skal være originale (d.v.s. ikke noget med at låne fra Heinlein eller andre).
  • Novellen må ikke tidligere have været udgivet.
  • Alle bidrag - vinderbidrag eller ej - kan blive udvalgt til udgivelse i en antologi (så vidt jeg kan lure med honorar i henhold til SFWAs standardhonorar for professionelle).
  • The Heinlein Society har retten til førsteudgivelse frem til 7. juli 2009 (et år efter konkurrencens afholdelse)
  • Fristen for indsendelse af bidrag er 1. juni 2008 kl. 12:01 AM Pacific Daylight Time.
  • De skattemæssige forhold i forbindelse med præmie eller honorar må du selv udrede - så skulle du gå hen og vinde eller komme med i antologien og få et honorar, så husk lige at kontakte skattefar. Det er så pokkers ærgerligt at få et skattesmæk næste år, når pengene for længst er brugt og borte.
Der er flere formalia på konkurrencens hjemmeside, husk som altid at læse "det med småt" så du ved hvor du står.

God skrivelyst.


"En målgruppe er den nærmere definerede (social-)gruppe mennesker, som man skriver for, hvis man ikke har noget at sige alle andre." Peter Mouritzen